Home

Nieuws

Schade Ehec loopt verder op, promotiecampagne in voorbereiding

Zoetermeer – De schade voor de teelt als gevolg van de afzetcrisis na de Ehec-uitbraak is tot en met 29 juli opgelopen tot 171 miljoen euro. Een week eerder stond de teller nog op 163,5 miljoen euro.

Dat meldt het crisisteam, dat onder meer bestaat uit handelskoepel Frugi-Venta, LTO Glaskracht en het Productschap Tuinbouw (PT).

De toename is volledig toe te schrijven aan de lage prijzen. Komkommer, tomaat, paprika en ijsbergsla zijn de meest getroffen teelten. Maar de afzetcrisis raakt ook de teelt van aubergine, courgette en radijs. Groentenfruit Bureau verzoekt de EU om financiële steun voor een voorlichtingscampagne die 3 jaar duurt en 6 miljoen euro kost.

De EU zou volgens het voorstel de helft moeten bijdragen terwijl de sector zelf de andere helft ophoest. De volledige aanvraag wordt momenteel opgesteld en zal worden voorgelegd aan de sectorcommissie groenten en fruit van het PT. Doelstelling is het vergroten van het Duitse vertrouwen in Nederlands product.

De schade voor handelsbedrijven is geïnventariseerd tot en met eind juni en bedroeg toen reeds 85 miljoen euro. Nog altijd hebben handelsbedrijven last van de crisis. Volumes op de meeste bestemmingen herstellen volgens het crisisteam wel. Uitzondering is Rusland, waar nog altijd zeer weinig groenten naartoe gaan vanuit Nederland.

De verplichting van een Ehec-certificaat bij de export naar Rusland is nog steeds van kracht. Rusland en de Europese Commissie hebben afgesproken dat het certificaat kan worden opgeheven als voor 10 dagen geen nieuwe door de Ehec besmette zieken worden gemeld in de Europese lidstaten. Het is echter onbekend of men reeds is begonnen met het tellen van de tien dagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.