Home

Nieuws 235 x bekeken

Rutte sluit extra bezuinigingen niet uit

Den Haag – Premier Mark Rutte sluit extra bezuinigingen in verband met de eurocrisis en het steunpakket voor Griekenland niet uit. Dat zei hij vrijdag na afloop van de eerste ministerraad sinds de vakantie van het kabinet.

Tegelijkertijd gaf hij aan nu nog geen aanwijzingen te hebben dat het zover zal komen. ”Het Nederlandse begrotingssysteem is robuust”, zei Rutte. ”Wij kunnen behoorlijke klappen opvangen. Wat dat betekent ziet u met Prinsjesdag; ik zie nu geen reden tot extra bezuinigingen, maar uitsluiten kan ik dat ook niet.”

De steun aan Griekenland ligt gevoelig bij gedoogpartner PVV. Die partij heeft aangegeven geen bezuinigingen als gevolg van de leningen aan Athene te zullen tolereren. Minister Jan Kees de Jager (Financiën) gaf tijdens zijn eigen persconferentie aan dat extra investeringen in elk geval niet aan de orde zijn. Dat zou onverantwoord zijn, vindt hij.

Verder bood Rutte zijn excuses aan voor de verwarring die is ontstaan over zijn uitleg van de steun aan Griekenland. Hij zei dat hij met de door hem gemaakte rekensom ’een verkeerd beeld’ heeft neergezet en noemde dit een fout. Van opzet was geen sprake.

Dat hij de afgelopen weken onzichtbaar is geweest, een veelgehoorde klacht van de oppositie, is volgens Rutte een onterecht verwijt. De premier denkt dat het terugroepen van ministers van hun vakantie de suggestie zou hebben gewekt dat er grote risico’s voor Nederland dreigen, terwijl dit niet het geval is.

Of registreer je om te kunnen reageren.