Home

Nieuws 187 x bekeken 2 reacties

Rutte: notoire overtreders strenger straffen

Den Haag – Het kabinet wil dat lidstaten die de begrotingsregels overtreden voortaan streng worden gestraft. Daarvoor hoeft Nederland geen bevoegdheden aan Brussel af te dragen, zo zei premier Mark Rutte woensdag in een debat met de Tweede Kamer over de schuldencrisis.

Of dat moet leiden tot een begrotingsautoriteit, zoals het CDA heeft voorgesteld, wil hij niet zeggen. Volgens minister Jan Kees de Jager is Nederland geen tegenstander van het afnemen van stemrecht van notoire overtreders, maar ligt een dergelijke maatregel niet voor de hand; daar is een wijziging van het Verdrag van Lissabon voor nodig en dat is een langdurige operatie.

Het debat spitste zich vooral toe op de vraag of een strenger sanctiebeleid betekent dat Europa meer macht krijgt. Volgens Rutte is dat niet geval. Hij stelt dat Brussel nu ook al maatregelen kan nemen, maar dat dit niet of nauwelijks gebeurt; de regels worden onvoldoende gehandhaafd. Daar moet volgens hem verandering in komen.

Volgens een groot deel van de oppositie vertelt de premier daarmee maar de halve waarheid. Strengere sancties betekenen een overdracht van bevoegdheden, stellen onder meer Job Cohen (PvdA) en Alexander Pechtold (D66). Zij vinden dat het kabinet willens en wetens een schimmig verhaal ophangt om de eigen achterban, en die van gedoogpartner PVV, niet voor het hoofd te stoten.

Een dag eerder kwamen de Franse president Sarkozy en de Duitse bondskanselier Merkel met een gezamenlijk plan voor een speciale euroregering. Ook willen zij in het Verdrag de maximale omvang van het begrotingstekort opnemen, en grote bevoegdheden voor straffen bij overtredingen. Zowel Rutte als de Tweede Kamer vinden de plannen vooralsnog erg vaag.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Is een dergelijke regelgeving weer een nieuwe Schijnveiligheid? Wat kan de EU doen als een lidstaat er een potje van maakt net als nu Griekenland gedaan heeft. Kunnen we ze uit de Euro gooien zonder financiele nasleep of krijgen ze boete? Dit laatste verhoogt hun begrotings tekort nog meer en het eerste staat vermoedelijk gelijk aan financiele zelfmoord. Laat de oppositie eens met opbouwende voorstellen komen, nu komen ze alleen maar met negatief commentaar zonder alternatief. Ik kan niet anders concluderen dan dat de dames en heren tweede Kamer leden niet bij machte zijn om de crisis het hoofd te bieden.

  • no-profile-image

    Vanmorgen gelezen in de Stentor: "De grote woorden van de oppositie moeten verbloemen dat de kamerleden eigenlijk niet weten waar ze het over hebben. Dat gebeurt wel vaker, maar in dit geval gaat het om zeer grote belangen en bedragen". IK sluit me hier bij aan, vooral bij het deel "dat gebeurt wel vaker"....

Of registreer je om te kunnen reageren.