Home

Nieuws 184 x bekeken

Rusland kondigt opnieuw opheffing importstop aan

Moskou – Rusland heeft aangekondigd dat vanaf dinsdag alle groenten uit Europese lidstaten weer aangevoerd mogen worden, maar Nederlandse handelaren zien in de exportsituatie nog weinig veranderen.Het Russische persbureau Interfax heeft de aankondiging opgetekend uit de mond van het Russische hoofd van de gezondheidsdienst, Gennadi Onisjtsjenko.

Rusland spreekt ook over opheffing van verplichting om speciale ehec-certificaten bij de exportladingen te overleggen. Die zouden vanaf 9 augustus niet meer nodig zijn.
Rusland kondigde eind juni al een opheffing van het importverbod aan voor Nederland en België, wel werden er strenge eisen gesteld aan de certificering.

Tot op heden is er grote onduidelijkheid onder Nederlandse exporteurs over de daadwerkelijke situatie. Voor veel exporterende partijen zou de handel nog zo goed als stil liggen. De aankondiging van Rusland wordt door sommigen dan ook afgedaan als symboolpolitiek.

Door de onzekere situatie dreigen diverse bedrijven, waarvoor Rusland een belangrijke exportpartner is, in financiële problemen te raken.

Of registreer je om te kunnen reageren.