Home

Nieuws

’Rivierengebied bijzonder in Europa’

Rijswijk – De natuur in en rond de grote rivieren ontwikkelt zich door allerlei beleidsmaatregelen zo voorspoedig, dat het Rivierengebied weer tot één van de bijzonderste natuurgebieden van Europa kan worden gerekend.

Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw zijn tal van vissen, planten, vlinders en vogels alsmede de otter en de bever teruggekeerd.

Dat meldden ecologen Bart Peters en Gijs Kurstjens, die voor onder andere het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en Rijkswaterstaat het stroomgebied hebben geïnventariseerd. Zij spreken van een ”explosieve stijging van soorten” in 20 jaar tijd.

Volgens de onderzoekers zijn hoogwatermaatregelen, aanpassing van het zand- en grindwinbeleid en nieuw bouwbeleid in de uiterwaarden zeer succesvol geweest. Ook de aankoop van landbouwgronden om rivierwater meer ruimte te geven is gunstig, maar dat blijkt in de praktijk nog veel hobbels op te leveren. ”Extensief agrarisch beheer langs de rivieren is noodzakelijk”, aldus de ecologen.

Of registreer je om te kunnen reageren.