Home

Nieuws 225 x bekeken

'Risicoleningen tuinbouw hoger'

Utrecht – De Rabobank reserveert wel 55 miljoen voor de Ehec-crisis, maar dat is onderdeel van een voorzieningenpot die veel groter is. Veel bedrijven waren immers al in de problemen voor de Ehec-uitbraak.

Volgens Dick Oosthoek, Rabobankdirecteur akker- en tuinbouw, is het totale voorzieningenpakket voor de glastuinbouw vele malen hoger. Hoe groot die pot van risicoleningen precies is, wil Oosthoek niet zeggen. De crisis is ook breder dan de glasgroentesector, stelt hij. ”De extra voorziening is ook voor de sierteeltsector waar de rendementen al een tijd langzaam teruglopen. Ehec is wel de belangrijkste component van die extra voorziening.”

Dat bedrag van 55 miljoen is beperkt op een totale portefeuille van 7 miljard euro in de glastuinbouw, stelt Oosthoek. ”Naar wat we nu kunnen voorzien, zal het aantal faillissement beperkt zijn door Ehec. We zijn met klanten in gesprek. Veel klanten weten misschien zelf al waar ze aan toe zijn, maar met een ander deel moeten we nog in gesprek. De datum van 1 september halen we dan ook niet om duidelijkheid te geven.”

Met name leveranciers van de glastuinbouw willen vroegtijdig weten hoe de bank zich opstelt bij individuele bedrijven.

Eerder stelde de bank dat eenderde van de bedrijven onder toezicht staat door de financiële problemen. Het is niet duidelijk hoeveel bedrijven gebruik maken van uitstel van aflossing of een vriendelijke bijleenregeling. ”Dat is individueel bepaald. Een uitstel moet later ingelopen worden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.