Home

Nieuws 374 x bekeken

Remmen testen voor veilig rijden met landbouwvoertuigen

Nieuwegein – Remsystemen bij combinaties van trekker en aanhanger zijn vaak technisch matig onderhouden, de remsystemen van trekker en aanhanger sluiten niet goed op elkaar aan, of de remmen zijn niet goed te doseren. Dit leidt tot onveiligheid voor de chauffeur en dat van andere weggebruikers.

Daarom wordt op de Uiendag, 25 augustus in Colijnsplaat (Zeeland), een demonstratie georganiseerd hoe de remcapaciteit van trekker, aanhanger en combinatie eenvoudig kan worden gemeten.

De Regeling Voertuigen stelt verplicht dat aanhangwagens met een massa van meer dan 3.500 kilo moeten zijn voorzien van een goed werkende reminrichting.

Voor de aanhanger geldt dat de bedrijfsrem van samenstellen van trekker en aanhangwagen voldoet aan de eisen die aan de remvertraging van de trekker worden gesteld.

Voor trekkers met een maximum snelheid van meer dan 30 kilometer per uur geldt dat de remvertraging op een droge of nagenoeg droge en ongeveer horizontaal liggende weg ten minste 3,1 m/s2 bedraagt. Tevens moeten de onderdelen deugdelijk zijn bevestigd met de daarvoor bestemde bevestigings- en borgmiddelen; mogen de onderdelen niet zijn beschadigd, gescheurd of gebroken; mogen remslangen niet langs andere voertuigdelen schuren; mogen remslangen geen zodanige beschadigingen vertonen dat het wapeningsmateriaal zichtbaar is en mogen slangen die aan de buitenzijde van een metalen wapening zijn voorzien, geen beschadiging vertonen.

De demonstratie wordt georganiseerd door het Centraal Orgaan Mechanisatiebedrijven (COM) en de Federatie Agrotechniek in samenwerking met het Agrarisch Innovatie en Kenniscentrum Rusthoeve. Het initiatief wordt ondersteund door het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ).

Of registreer je om te kunnen reageren.