Home

Nieuws 462 x bekeken

Reden vertrek directeur ZON onduidelijk

Venlo – Het vertrek van Frans van Dijck als directeur van de telerscoöperatie Zon Fruit & Vegetables komt voor velen als een verrassing.

Dat blijkt na een rondgang in de sector. Sommigen geven aan dat het vertrek een begrijpelijk gevolg is van de ‘moeilijke situatie’ waarin de coöperatie zich bevindt, maar binnen de telersachterban leven vooral veel vragen over de reden van het vertrek.

Het bestuur geeft aan dat een verschil van inzicht over de nieuwe koers reden is van de beëindiging van de samenwerking. In 2007 is bij ZON een weg ingeslagen waarbij meer nadruk is gelegd op afstemming van behoefte van de klant. Nadien zijn diverse productintroducties geweest, maar vermoedelijk heeft de coöperatie toch moeite om de bulkproducten goed weg te zetten.
ZON kende bovendien een moeizaam proces om tot samenwerking met andere partijen te komen. Een poging van Fruitmasters en Zon om krachten te bundelen in 2010 slaagde niet.

Sinds 2010 opereert ZON met een driekoppige directie, naast Frans van Dijck als algemeen directeur, is sinds februari van dit jaar Hans List werkzaam als commercieel directeur. Vastgoeddirecteur Jan Janssen neemt tijdelijk de taken van Van Dijck waar als interim.

Van Dijck wordt omschreven als ‘een aardig persoon’ en ‘iemand die ZON heeft gemaakt tot wat het nu is’. Maar vermoedens bestaan dat hij te weinig in staat was een passend antwoord te geven op de snel veranderende marktsituatie. Wel wordt hij omschreven als iemand die een goed contact met zijn achterban onderhield. Of hij door de situatie in een spagaat is gekomen en daarom zijn vertrek heeft aangekondigd, is onduidelijk.

Een dergelijk verschil van mening speelde eerder bij The Greenery, waar in november 2010 drie directieleden vertrokken na een verschil van inzicht over de commercialiseringsslag die het bedrijf doormaakte. In april stapte een salesdirecteur bij The Greenery Benelux op. Ook Fruitmasters nam in het afgelopen jaar de beslissing om afscheid te nemen van een coöperatiedirecteur.

Van Dijck is zelf onbereikbaar voor commentaar. Het bestuur wil verder niet inhoudelijk op de kwestie ingaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.