Home

Nieuws

Rechter: bescherming korenwolf moet door

Den Haag – Het ministerie van landbouw moet de ecologische verbindingszone tussen de leefgebieden van de korenwolf herstellen.

Die uitspraak deed de rechtbank van Den Haag naar aanleiding van een kortgeding dat Das en Boom heeft aangespannen. Het gebied, met een omvang van 50 hectare, moet hersteld worden naar de staat zoals het in 2010 was. De aanleg van deze verbindingszone was in het kader van bezuinigingen geschrapt.

Tijdens de zitting twee weken geleden kwamen Das en Boom en het ministerie al overeen dat het fokprogramma voor de bedreigde diersoort moet worden voortgezet. Ook kwamen de rechter en het ministerie overeen dat de monitoring van de korenwolf moet blijven. Het onderzoek naar het hamsterachtige diertje kan wel minder intensief.

Boeren in het leefgebied van de korenwolf moeten gewoon vergoeding krijgen voor het beheer van de bedreigde diersoort. De eis van Das en Boom voor een nieuw beschermingsplan voor 2011 tot 2015 werden door de rechter van de hand gewezen.

Voorzitter Jan Jaap Dirkmaat van Das en Boom is tevreden met de uitspraak. Das en Boom zegt nu aangetoond te hebben dat ecologische verbindingen bittere noodzaak zijn voor het voortbestaan van dieren- en plantsoorten ”Eigenlijk hebben we tijdens de zitting en daarna op alle punten gelijk gekregen. Ik vrees wel dat gezien de staat van dienst van deze staatssecretaris juridische dreiging bij voortduring nodig blijft om hem aan de verplichtingen te houden”, aldus Dirkmaat.

Das en Boom verzamelt via de website Blekerleaks informatie over het natuurbeleid van Bleker om te gebruiken voor rechtszaken tegen het natuurbeleid.

Het ministerie van landbouw kan nog niet reageren op de uitspraak. “We moeten de consequenties van de uitspraak nog bezien”, aldus een woordvoerder van het ministerie. Het is volgens ELI nog te vroeg om te concluderen dat Das en Boom de rechtszaak heeft gewonnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.