Home

Nieuws 618 x bekeken 1 reactie

Raadsman: miskleun justitie bij zaak tegen varkenshouders

‘s-Hertogenbosch - Het openbaar ministerie heeft onvoldoende in handen om twee varkenshouders uit Lierop, hun bedrijf en een medewerker veroordeeld te krijgen. Dat zegt hun raadsman Baris Kizilocak.Officier van justitie Marieke Schenk eiste maandagochtend boetes van 50.000 en 52.000 euro tegen de vader en zoon uit Lierop en daarbij voor beide mannen een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. Het bedrijf VDB Agriservice BV waaraan de twee leiding gaven, hangen boetes van 14.000 en 20.000 euro boven het hoofd.

De vader en zoon wordt verweten stelselmatig de vergunningvoorschriften te hebben overtreden voor het varkensbedrijf en het mestverwerkingsbedrijf. Aan varkens werd de toegang tot vers water onthouden, terwijl er ook geen geschikt afleidingsmateriaal was.

De provincie Noord-Brabant is al lange tijd bezig het bedrijf op het rechte spoor te krijgen, waarbij dwangsommen zijn opgelegd tot negen miljoen euro. Voor de overheid was de bedrijfsstructuur volstrekt onoverzichtelijk doordat volgens de officier van justitie wel vijftien tot twintig bv’s werkzaam zijn, waartussen de verschillende activiteiten steeds worden verschoven. “Het geschuif tussen de bv’s maakte onduidelijk wie waarvoor verantwoordelijk was.”

Raadsman Kizilocak bepleitte vrijspraak, vooral omdat de huiszoeking onrechtmatig zou zijn geweest. Officier van justitie Marieke Schenk legde de advocaat uit dat er verschil is tussen een huiszoeking en een controle op milieuregels.

Zij verzette zich tegen het beeld dat de advocaat opriep, als zou de provincie het bedrijf in Lierop op de korrel hebben. Kizilocak zei dat een boer op wiens bedrijf een illegale mestverwerking was opgezet, vrijuit ging terwijl zijn cliënten voor die installatie wel worden vervolgd. Het openbaar ministerie meldde dat de betrokken verhuurder zich ook juridisch zal moeten verantwoorden.
De rechtbank in Den Bosch doet op 12 september uitspraak.Eén reactie

  • no-profile-image

    "Het geschuif tussen de BV's maakte onduidelijk wie waarvoor verantwoordelijk was". Is dat ook niet precies wat de overheid ook altijd doet?

Of registreer je om te kunnen reageren.