Home

Nieuws

Problemen vergunning hagelkanon

Sint-Maartensdijk – De vergunningverlening van hagelkanonnen blijft onduidelijk. Fruittelers met kanon moeten juridische procedures blijven voeren voor gebruik van het kanon.Zo moet fruitteler Andre Alkema volgende week naar de voorzieningenrechter om het kanon in Sint-Maartensdijk zonder beperking te mogen gebruiken. De gemeente Kapelle heeft de teler een dwangsom opgelegd van 15.000 euro, maar zal die waarschijnlijk niet innen. Dat zal zeker niet tijdens de procedure gebeuren. Alkema: ”Ik hoop dat die procedure lang duurt.”

Ook in de gemeente Geldermalsen loopt een discussie. Ondanks steun van de politiek en omwonenden, slaagt de gemeente er niet in een vergunning permanent af te geven. Fruitteler Gerard de Bruin uit Acquoy spant daarom een procedure aan bij de Raad van State die vooral lijkt te gaan om de geluidshinder. ”Voor de vergunningen wordt geluid altijd gemeten met open mooi weer. Terwijl het kanon gebruikt wordt bij onweer en bewolking, waardoor de effecten heel anders zijn.”

Alkema heeft het kanon woensdag nog gebruikt, de gemeente kreeg 20 klachten. De Bruin heeft nog geen klachten ontvangen, maar gebruikt het kanon dit jaar niet meer, na eerder verhageld te zijn. De hoop van de telers is gevestigd op de landelijke overheid. In de Tweede Kamer staat de vergunningverlening op de agenda.

Of registreer je om te kunnen reageren.