Home

Nieuws

Poolse ultranationalist Lepper overleden

Warschau - De populistische Poolse politicus en ex-landbouwminister Andrzej Lepper (57) is overleden. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt. Hij heeft vrijwel zeker zelfmoord gepleegd door zich op te hangen.

Leppers lichaam werd aangetroffen in het kantoor van zijn partij, nadat een medewerker de politie had gebeld. ,,Alles wijst op zelfmoord'', zei een politiewoordvoerder. ,,Wij hebben de betrokkenheid van derden uitgesloten.''

Lepper was leider en oprichter van de ultranationalistische boerenpartij Zelfverdediging en was in 2006-2007 vicepremier in een coalitieregering onder leiding van de conservatieve premier Jaroslaw Kaczynski. Lepper kwam de laatste tijd vooral in het nieuws door schandalen en aanvaringen met justitie.

De voormalige varkensboer en bokser, die vooral bekend stond om zijn anti-Europese standpunten, werd vorig jaar veroordeeld tot ruim 2 jaar celstraf omdat hij seksuele gunsten had gevraagd in ruil voor baantjes bij zijn partij. Het hoger beroep in die zaak liep nog.

Of registreer je om te kunnen reageren.