Home

Nieuws 156 x bekeken

Polen roept op tot totaalverbod gentech

Warschau – De Poolse landbouwminister Marek Sawicki wil een Europees verbod op de import en teelt van transgene gewassen.

Hij gaat daarmee lijnrecht in tegen de koers van de Europese Commissie, die de regels rondom genetische modificatie juist wil versoepelen. Volgens Sawicki staat het allerminst vast dat gentech niet schadelijk is voor mens, dier en milieu. “Daarom stellen wij nu een volledig verbod voor”, zei hij afgelopen week tegen een Poolse televisiezender. “En niet alleen op het verbouwen van transgene gewassen, maar ook op de import van veevoer en voedsel dat genetisch gemodificeerd is.”

De uitspraken van Sawicki zijn opmerkelijk, omdat de Europese Commissie nu werkt aan een voorstel om beslissingen over het toelaten van de teelt van transgene gewassen voortaan over te laten aan de lidstaten. Daarmee wil Brussel een einde maken aan de slepende impasse op dit dossier. Nederland is voorstander van dit plan.

Een mogelijke verklaring voor de plotselinge stevige stellingname van Sawicki is dat er in oktober verkiezingen plaatshebben in Polen; een ruime meerderheid van de bevolking is mordicus tegen genetische modificatie. Een vertegenwoordiger van de Poolse regering in Brussel zegt tegen de agrarische website Agra Europe dat het om de persoonlijke mening van de minister gaat en dat die niet moet worden opgevat als een draai van Warschau. Polen is momenteel voorzitter van de Europese Raad.

Of registreer je om te kunnen reageren.