Home

Nieuws 1 reactie

Pluimveeslachterijen betalen niet mee aan verlies salmonellavlees

Barneveld – Pluimveeslachterijen willen niet meebetalen aan de waardevermindering van pluimveevlees dat zij moeten vernietigen of verhitten omdat het salmonella Enteritidis (s.e.) of Typhimurium (s.t.) bevat. De aanwezigheid van deze bacteriën is per 1 december van dit jaar verboden in de EU.

Dat zei Jan Odink, voorzitter van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi), vanmiddag op de vergadering van de sectorcommissie Pluimveevlees van het Productschap Pluimvee en Eieren.

De Nederlandse pluimveevleessector overweegt om een collectief fonds op te richten om de salmonellaschade te vergoeden. De leden van de Nepluvi zijn niet verplicht om het met de verboden salmonella’s besmette pluimveevlees af te nemen volgens Odink. ”Wij willen dat vlees al verhitten om het waardeverlies zo beperkt mogelijk te houden. Als de verboden salmonella’s in onze producten zitten, krijgen we terugroepacties en die kosten miljoenen euro’s. In het buitenland vernietigen veel pluimveeslachterijen de producten met verboden salmonella’s daarom.

Wij willen zodoende niet meebetalen aan de salmonellaschade, maar wel een bijdrage leveren aan de controles op de aanwezigheid van SE en ST op vleeskuikenbedrijven. Die moeten dan wel onafhankelijk zijn en niet door een medewerker van een slachterij of de vleeskuikenhouder uitgevoerd worden”, legt Odink uit.

Hij raadt vleeskuikenhouders aan om voortaan voer te kopen dat gegarandeerd vrij van salmonella is. Nederlandse mengvoerfabrikanten leveren dat nog niet, maar in Duitsland is het volgens Odink al wel te koop. ”Als veel Nederlandse vleeskuikenhouders hun salmonellavrije voer in Duitsland bestellen, kunnen Nederlandse leveranciers dat ook heel snel leveren”, stelt de Nepluvi-voorzitter.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Juist, en dan kunnen ze hier in Holland ook gelijk even de prijzen bijstellen want die liggen bij sommige voerboeren ook veel te hoog.
    Maar dat geeft niet, want dan geef je de boer meer voor het vlees en hou je hem lekker aan je gebonden toch?

Of registreer je om te kunnen reageren.