Home

Nieuws 216 x bekeken 1 reactie

Pleidooi voor vergaande afzetbundeling groenten

Barendrecht - Na de Ehec-crisis worden opnieuw initiatieven ontwikkeld voor bundeling van het groentenaanbod. Die nieuwe energie lijkt zich te concentreren op modellen die niet ver genoeg gaan, denkt Hans van Es, directeur van koepel DPA voor afzetorganisaties. Hij staat het fusiemodel voor.In Nederland kijken telers in een initiatiefgroep naar mogelijkheden tot versterking van de afzetstructuur. Ook in België gaat een evaluatie plaatsvinden. De Belgen lijken daarbij te willen afstappen van de verschillen tussen afzetsystemen in België en Nederland die de markt geen goed doen.

Van Es juicht gesprekken tussen beide landen toe en denkt dat het goed is als ook de Belgen de klok afbouwen, vanwege het verstorende effect, maar vreest dat discussies over modellen de aandacht afleiden van wat echt nodig is. “Iedereen zoekt steeds naar mogelijkheden zonder te fuseren. In andere sectoren zie je dat fusie de oplossing is. Als je niet bereid bent geld te bundelen, kom je nergens.”

Het model van de verkoop bv, dat nu in de belangstelling staat, wil Van Es niet bij voorbaat afschieten. "Dat is het proberen waard, al denk ik dat fusie de beste mogelijkheid is. We hebben de afgelopen 1,5 jaar geprobeerd de producentenorganisaties bij elkaar te brengen, dat is niet gelukt.”
Van een Frans en Spaans voorstel voor regulering verwacht Van Es niet veel.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    "Van Es juicht gesprekken tussen beide landen toe en denkt dat het goed is als ook de Belgen de klok afbouwen"

    Ik weet zeker dat toen men in Nederland is begonnen met bovenstaande de ellende is begonnen. De klok is er vroeger toen alle boeren en tuinders veel en veel te weinig kregen in het leven geroepen, De klok STAAT voor eerlijke marktwerking, maar dan moet ze wel in heel nederland (en miss. ook in Belgie) tegelijk draaien zodat de inkopers de producten dan ook kunnen kopen in de tijd dat de klok draait dan pas is er concurrentie van inkopers onderling. En als de klok gedraaid heeft de overschotten weggooien. Dit zal een tijd duren voor je dit weer opgebouwd hebt maar op een andere manier zal het grootwinkelbedrijf de macht houden.

    24 uur per dag 7 dagen per week kan het grootwinkelbedrijf inkopen (dus ze kunnen als er genoeg aanbod is, achteruit leunen voor dat ze eens een partij kopen).

Of registreer je om te kunnen reageren.