Home

Nieuws 362 x bekeken

Planten en schimmels onderhandelen onder de grond

Amsterdam – Onder de grond vinden scherpe onderhandelingen plaats tussen planten en schimmels. Daarbij geldt: voor wat, hoort wat.Dat meldt de NWO op basis van onderzoek van de VU in Amsterdam. Fosfor en koolhydraten zijn de ruilmiddelen op de ondergrondse markt. Schimmels geven voedingsstoffen door aan de plant, en krijgen er brandstof voor terug.

Dit principe was al langer bekend, maar het mechanisme van deze onderhandelingen is nu meer in detail vastgelegd. In proeven bleek dat planten de meeste koolhydraten geven aan schimmels die daar de meeste voedingsstoffen tegenover stelden. Ze zijn in staat hun ’handelspartners’ zelf te selecteren. De schimmels doen net zo. Meer dan tachtig procent van alle planten heeft een ondergrondse relatie met mycorrhiza-schimmels.

Of registreer je om te kunnen reageren.