Home

Nieuws 181 x bekeken

'Plannen Ciolos kosten Ierland miljarden'

Tullamore - De – uitgelekte plannen van EU-commissaris Ciolos voor het toekomstige Europese landbouwbeleid “leiden tot de vernietiging van het huidige systeem van toeslagrechten in een zinloze poging om een ’vast bedrag’ uitkering op te leggen. Die zou de agrarische productie met 30 procent decimeren en leiden tot een instorten van de economische productie met 1,25 miljard per jaar en het verliezen van duizenden banen.”

Dat stelde de voorzitter van de Irish Farmers Association, John Bryan, tijdens de jaarlijkse landbouwshow in Tullamore. Bryan vindt dat minister van landbouw Simon Coveney ’deze voorstellen keihard moet verwerpen daar ze enorme schade zouden toebrengen aan de Ierse landbouw, agrarische productie, de voedingssector, de werkgelegenheid en het economisch herstel.’ Ook de ambitieuze toekomstplannen die de regering in Dublin heeft ontvouwd voor de Ierse landbouw- en agrosector zouden er volstrekt onhaalbaar door worden, denkt Bryan.

Volgens de IFA zouden de toeslagrechten in de voorstellen van Ciolos voor sommige boeren in het eerste jaar met 20 tot 30 procent terug lopen. Dat loopt op tot een korting met de helft in 2019. Dat zou de meest productieve boerenbedrijven om zeep helpen en leiden tot het op grote schaal afstoten van vee, vooral rundvee en schapen. ”Dat alles zal ook enorm negatieve afgeleide gevolgen hebben voor de agrifoodsector en vooral voor de export.” Volgens Bryan is daarom ’elk voorstel om de toeslagrechten op basis van een vast bedrag per hectare, regionaal dan wel nationaal, te bepalen volstrekt onaanvaardbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.