Home

Nieuws

Paprika-export in de lift

Zoetermeer – De paprika-export is in de eerste helft van 2011 flink gestegen. In totaal ging er 146.000 ton de grens over, een stijging van 6 procent.

Daarmee wijkt de export flink af van de andere glasgroenten, tomaat en komkommer, die allebei een daling in de export laten zien. Paprika lijkt ook nauwelijks last gehad te hebben van de teruggang die de glasgroenten kenden in juni, toen veel exportmarkten op slot gingen, vanwege de dreiging van de Ehec-bacterie.

De paprika-export steeg zelfs in juni met 5.000 ton, zo blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw. De daling naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk in juni is nauwelijks noemenswaardig. Over het eerste halfjaar laat de export naar de belangrijkste afzetgebieden zelfs een lichte stijging zien. Verder blijkt de glasgroente te profiteren van een gestegen vraag vanuit de Verenigde Staten, Polen, Tsjechië, Zweden en Italië.

De export van komkommer daalde met een kleine 15 procent in het eerste half jaar, tot 167.000 ton. Naar Duitsland ging over het eerste halfjaar 105.000 ton (-18 procent), naar het Verenigd Koninkrijk 26.000 ton (-13 procent).

Ook voor tomaat liep de export in juni flink terug, met 17.000 ton. Toch blijft de totale exportdaling, tot en met juni, beperkt. Er ging 7.000 ton minder de grens over, een daling van 2 procent ten opzichte van 2010.

Of registreer je om te kunnen reageren.