Home

Nieuws 217 x bekeken

Overslag agribulk stijgt door toegenomen import

Rotterdam – De overslag van agribulk (granen, zaden, veevoergrondstoffen) is in het eerste halfjaar met 26 procent gestegen tot 4,6 miljoen ton.

De aanvoer profiteerde van een tijdelijke verlaging van de importbelasting op voedergranen. Er kwam met name meer agribulk uit de VS. Deze toename zou afgeremd kunnen worden nu de productie van granen in het Midwesten tegenvalt.

De aanvoer steeg 38,4 procent tot 4 miljoen ton. De afvoer daalde ten opzichte van een jaar eerder 23 procent tot 574.000 ton. De afvoer daalde door tegenvallende oogsten in Duitsland en Frankrijk en een Russisch exportverbod voor tarwe, dat overigens in juli is opgeheven.

De overslag van plantaardige oliën bleef stabiel. Wel werd meer koolzaadolie geïmporteerd om de Duitse productiedaling door droogte te compenseren. Palmolie werd minder geïmporteerd omdat de prijs door de Chinese vraag relatief hoog ligt in Maleisië en Indonesië. Het meeste product ging direct naar China.

De overslag van biobrandstoffen daalde doordat Braziliaanse bedrijven vanwege de hoge suikerprijzen minder suiker aanboden voor verwerking in bio-ethanol. Brazilië is de grootste aanbieder van bio-ethanol op de wereldmarkt.

De Rotterdamse haven sloeg in totaal 215 miljoen ton goederen over, een procent meer dan een jaar geleden. De aanvoer groeide met 2 procent tot 153 miljoen ton terwijl de afvoer daalde met 4 procent tot 61 miljoen ton. De groei van de totale overslag wordt volgens het havenbedrijf geremd door het wegvallen van handel in olieproducten.

De terugloop in de oliesector werd vooral gecompenseerd door de toenemende overslag van containers.

Of registreer je om te kunnen reageren.