Home

Nieuws 213 x bekeken

'Orgaan- en spermadonoren testen op Q-koorts'

Den Haag – Orgaan- en spermadonoren zouden getest moeten worden op Q-koorts.

Dat schrijft de Gezondheidsraad dinsdag in een advies aan de minister van VWS. Of het zinvol is om ook bloeddonoren te testen op Q-koorts, kan de Gezondheidsraad nog niet zeggen. Daarvoor is meer onderzoek nodig.

Voor het testen van spermadonoren maakt de Gezondheidsraad een voorbehoud: alleen mannen die afkomstig zijn uit het voormalige risicogebied van Q-koorts, moeten getest worden. Als de spermadonor de partner van de betrokken vrouw is, hoeft testen ook niet.

Als het gebruik van besmet materiaal noodzakelijk is om een leven te redden, moet dat toch gebeuren. De patiënt kan dan meteen na de transplantatie of na het gebruik van het besmet materiaal met antibiotica behandeld worden.

Sinds 2010 neemt het aantal besmettingen met Q-koorts in Nederland af, maar er is wel een aantal patiënten met chronische Q-koorts. Het is mogelijk dat mensen de bacterie bij zich dragen maar daar geen verschijnselen van hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.