Home

Nieuws 2 reacties

Onderzoek naar eisen leghen voor uitloop

Wageningen – Binnen- en buitenlandse instituten gaan onderzoeken wat de meest geschikte hen is voor een huisvestingssysteem met vrije uitloop, in het project Low Input Breeds.

Doel is om helder te krijgen aan welke specifieke eisen een uitloopkip moet voldoen. Dat meldt Wageningen UR.

Witte hennen blijken het goed te doen, zowel in reguliere uitloopstallen als in de biologische houderij. De uitval is lager dan bij bruine leghennen en Silver, en de productie is hoger. Deskundigen beschouwden Silvers tot nu toe altijd als een type hen dat bij uitstek geschikt is voor de biologische sector. Dat blijkt niet uit de eierproductie en de uitval. Nadere analyse van de gegevens zal meer duidelijkheid moeten geven of de verschillen eventueel aan managementfactoren zijn toe te wijzen.

Zeer opmerkelijk is de lage eierproductie bij Nederlandse biologische bedrijven. Dit heeft te maken met de hoge uitval. De verklaring voor dit grote verschil kan niet worden gevonden in het type leghen. Hoewel er verschillen zijn in eierproductie en uitval per type dier, scoort Nederland in het algemeen hoger met uitval in de biologische houderij. Ook bij hetzelfde merk hen wordt gekeken, scoort Nederland hoger met uitval en dus lager in productie.

De instituten die meedoen aan het project zijn: het Zwitserse onderzoeksinstituut voor biologische landbouw FiBL, Wageningen UR Livestock Research, het Louis Bolk Instituut en het pluimveefokbedrijf Institut de Sélection Animale (ISA) van Hendrix Genetics in Frankrijk.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Biologisch of andere uitloop eisen meer weerstand.Dit is toch logisch derhalve is er maar 1 oplossing meer sporenelementen en mineralen.Maar dit wil men niet accepteren.

  • no-profile-image

    Inderdaad maar 1 oplossing. Binnen houden!!! Dat ze elkaar buiten de kop inpikken of ten onder gaan aan infecties, wordt maatschappelijk geaccepteeerd!!! Maar dat ze door infecties hun buurbedrijven op slot zetten of afzet naar het buitenland tegenhouden, kan niet worden geaccepteerd!!!!! Dus wintergarten is de hoogste mate van vrijheid, die toelaatbaar is voor de kip!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.