Home

Nieuws

Obama hekelt uitblijven ratificatie vrijhandelsverdragen

Washington - Partijpolitiek mag niet in de weg staan van het ratificeren van vrijhandelsverdragen met Zuid-Korea, Colombia en Panama. Dat heeft president Barack Obama gezegd in een toespraak, waarin hij het Congres opriep de wetten aan te nemen.

De verdragen zijn vooral van groot belang voor de Amerikaanse agribusiness.

De voorzitter van de Republikeinse Partij stelt daarentegen dat de verdragteksten op het bureau van Obama liggen te rusten. Het congres, dus de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, zou op elk moment over de wetten kunnen stemmen waarna de benodigde presidentiële handtekening gezet kan worden.

Volgens Amerikaanse commentatoren brengt Obama de teksten niet ter stemming omdat eenvoudigweg geen overeenstemming in het Congres bestaat tussen de Democratische Partij en de Republikeinse Partij. De wet zou naar alle waarschijnlijkheid worden verworpen.

De EU sloot reeds een vrijhandelsdeal met Zuid-Korea en dreigt Amerikaanse exporteurs van onder meer zuivel en rundvlees op achterstand te zetten. Canada sloot dan weer op 15 augustus een verdrag met Colombia. Sindsdien zien Amerikaanse maisexporteurs hun afzet slinken door concurrentie van Canadese voertarwe.

Sinds het verdrag is gesloten kocht Colombia reeds 125.000 ton Canadese voertarwe, aldus de Amerikaanse International Grains Council.

Of registreer je om te kunnen reageren.