Home

Nieuws

Normale EU-oogst appels en peren, afzetcondities goed

Zoetermeer – De appeloogst van de Europese Unie groeit dit jaar met 5 procent tot 10,2 miljoen ton. De perenproductie groeit 12 procent tot 2,5 miljoen ton.

Dat blijkt uit cijfers die zijn door de World Apple & Pear Association (Wapa) bekendgemaakt op het Congres Prognosfruit. De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) voorziet voor telers een sterk afzetseizoen.

De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) ziet goede afzetmogelijkheden voor Nederlands fruit. Bij aanvang van het nieuwe afzetseizoen is sprake van een schone markt, aldus de NFO, en door de vroege oogst is sprake van een lang afzetseizoen. Tenslotte is er nauwelijks nog voorraad van concentraat voor de Europese sapproductie.

De Elstar-productie groeit op jaarbasis 19 procent tot 429.000 ton, maar komt ten opzichte van het driejarige gemiddelde 2 procent lager uit. De stijging op jaarbasis komt volledig op rekening van Nederland en Duitsland. Met name Duitsland maakt een comeback. In 2010 kwam de Duitse oogst uit op het laagste niveau sinds 2003.

De hoeveelheid Jonagold en Jonared wordt nu geschat op 776.000 ton, wat 10 procent meer is dan in 2010. De Jonagold-soorten lopen nog zo’n 16 procent achter bij het niveau van 2009. De productie stijgt in Nederland, Duitsland en Polen, maar daalt vermoedelijk in België. Golden Delicious blijft met een geschatte productie van 2,5 miljoen ton veruit het grootste ras in de EU. De oogst van dit ras is op jaarbasis met ongeveer 5 procent gestegen.
Van Boskoop (Goudreinet) wordt circa 63.000 ton geoogst, waarmee de productie nog achterblijft bij het driejarig gemiddelde.

Van de nieuwe appelrassen als Kanzi of Pink Lady wordt naar verwachting 164.000 ton geoogst. Dat is 20 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan het driejarig gemiddelde.
De appelproductie is vrij normaal, aldus de Nederlandse Fruittelers Organisatie. Een jaar geleden kwam de oogst vrij laag uit. De normale appelproductie wordt veroorzaakt door goede weersomstandigheden tijdens de bloei en de periode vlak na de bloei. De raming is wel iets lager dan de vorige, omdat de droogte in het voorjaar de productie heeft getemperd.
De toename van de perenproductie is wel opmerkelijk. De oogst lijkt 8 procent boven het gemiddelde van 2008, 2009 en 2010 uit te komen. De productie van Conference groeit ten opzichte van 2010 met 8 procent tot 889.000 ton. Het ras Doyenné du Comice noteert een groei van 10 procent en komt uit op 103.000 ton. De productie van Williams en Abate Fetel groeit ook.

Of registreer je om te kunnen reageren.