Home

Nieuws

Nieuw voorstel kalversector voor stahoogte transport

Zoetermeer – Nuchtere kalveren en vleeskalveren moeten tijdens transport een vrije ruimte boven de schoft krijgen van 10 centimeter. Deze norm moet tot 2017 van kracht blijven.

Dit is de kern van een nieuw voorstel dat een werkgroep van Veetrans, de NBHV, Saveetra, LTO, Veepro en COV hebben gedaan aan het ministerie van EL&I. Vanaf 2017 moet tijdens transport onderscheid worden gemaakt tussen mechanisch geventileerde en natuurlijk geventileerde veewagens. Omdat de ruimte boven de dieren ook dienst doet als luchtverversing en afvoer van warme lucht, mogen vrachtwagens met mechanische ventilatie in dit voorstel een lagere vrije ruimte hanteren (bij nuka’s 10 centimeter, de rest 15 centimeter) dan in natuurlijk geventileerde wagens (25 centimeter), zo wordt voorgesteld.

De werkgroep wil een overgangstermijn van 5,5 jaar, zodat vervoerders in de tussenliggende periode kunnen zorgen dat de veewagens per 1 januari 2017 zijn uitgerust met mechanische ventilatie. Het is de bedoeling dat de normen voor stahoogte worden opgenomen in het QLL-systeem en de IKB-systemen. Van daaruit wordt gecontroleerd en zo nodig beboet.

Of registreer je om te kunnen reageren.