Home

Nieuws 417 x bekeken 2 reacties

Nieuw varkenshouderijsysteem in de maak

Wageningen, Sterksel – Wageningen Universiteit ontwikkelt samen met Varkensinnovatiecentrum Sterksel een nieuw varkenshouderijsysteem. Het systeem draagt de naam Gemeenschapshuis.

De kraamzeugen worden bij dit systeem in groepen gehouden. Tijdens het werpen kunnen de zeugen zich afzonderen. De biggen kunnen bij verschillende zeugen drinken. Dit staat ook wel bekend als multi suckling. In een trainingscentrum wordt de biggen zo snel als maar mogelijk geleerd om vast voer op te nemen en sociaal gedrag te ontwikkelen.

Volgens de onderzoekers geeft het systeem een aantal voordelen. Te grote tomen worden voorkomen, de bigkwaliteit kan beter worden. Biggensterfte kan worden beperkt. Ook uit oogpunt van maatschappelijke acceptatie biedt het systeem voordelen.

De onderzoekers willen praktiserende varkenshouders uit de gangbare, maar ook uit de biologische sector nadrukkelijk betrekken bij het ontwikkelen van het systeem.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Prachtig dit nieuwe concept. ik lees alleen nergens dat de varkensboer er een beter bestaan van krijgt. De bank zal er meer omzet door krijgen er moet immers weer aangepast worden. Voor de bouw ook positief nu de bouw van huizen en kantoren stagneert. Ik zag liever een concept voor de intensieve veehouderij waarbij het overschot aan kantoren als huisvesting kan dienen. Alle varkens en kippen in de zg. Kantoortuin, met Cup a Sup en fastfood automaten echt diervriendelijk.

  • no-profile-image

    Gemeenschapshuizen staan er genoeg,er wordt er een in Sterksel gebouwd 5000 stuks(zeugenfokkerij fabriek).Deze sector kun je zo toch niet meer serieus nemen.Alles weer in het stro als 30 jaar geleden alleen nu met kunstof schotjes,die onderzoeken zijn al afgerond,een lege knip hou je over en stoflongen.Altijd onderzoeken beginnen als het te laat is voor alternatieven.Net zo als het megastallen debat.

Of registreer je om te kunnen reageren.