Home

Nieuws 303 x bekeken

Nieuw traceringssysteem in Amerika in de maak

Washington – Het Amerikaanse ministerie van landbouw heeft een voorstel gelanceerd voor een nieuw verplicht traceringssysteem voor rundvee, pluimvee, en varkens. Het systeem dat op jaarbasis 14 miljoen dollar moet gaan kosten (9,8 miljoen euro) moet het mogelijk maken om bij ziekteuitbraken sneller de bron te kunnen traceren.

Het nieuwe systeem zou het oude vrijwillige identificatie en traceringssysteem voor vee moeten vervangen. Dat vrijwillige systeem is nooit goed van de grond gekomen, mede door de grote weerzin van veehouders tegen het systeem dat in hun ogen een inbreuk op de privacy vormde.

Bij het nieuwe systeem moeten veehouders hun vee voorzien van een uniek identificatienummer als ze worden getransporteerd van de ene regio of staat naar de andere. Op die manier heeft de federale overheid de mogelijkheid om sneller inzicht te krijgen in de herkomst van de dieren.

Ook tegen het nieuwe systeem zijn bedenkingen, vooral van de kant van de veehouders, die ook hierin weer een bedreiging van de privacy zien. Exportorganisaties en andere handelsorganisaties zien echter voordelen in het systeem, met het oog op de internationale handel. Ook minister Tom Vilsack stelt dat het systeem is opgezet met het oog op de export. Toen de eerste BSE koe in 2003 in de VS werd ontdekt sloten verschillende landen de grenzen voor Amerikaans rundvlees omdat de Amerikanen niets konden garanderen over de herkomst van het vlees. Het nieuwe systeem moet voorkomen dat gebrek aan duidelijkheid over de herkomst van vlees weer als argument wordt gebruikt om de grenzen te sluiten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.