Home

Nieuws 197 x bekeken

Nedersaksen wil beperking megastalbouw in veedichte gebieden

Hannover – Nedersaksen wil beperking van de bouw van grote stallen in gebieden met een hoge veedichtheid. Dat zegt landbouwminister Gert Lindemann van de Duitse deelstaat in de Neue Osnabrücker Zeitung.

Bij hoge veedichtheid denkt Lindemann aan twee grootvee-eenheden per hectare. Die dichtheid is in Nedersaksen het geval in de regio Emsland, Cloppenburg, Vechta en de Graafschap Bentheim.

Osnabrück en Oldenburg zitten er al dichtbij. De besturen van deze regio’s moeten verbeterde wettelijke mogelijkheden krijgen om stalbouwplannen tegen te houden. Dat moet gaan gelden voor stallen vanaf tweeduizend vleesvarkensplaatsen, achthonderd koeplaatsen en 40.000 pluimveeplaatsen.

Varkenshoudersorganisatie ISN vindt het beleidsvoornemen van Lindemann slecht, omdat dit niet van realiteitszin getuigd maar van ’activisme’. Het gevaar dreigt dat de bedrijven zich niet meer kunnen ontwikkelen. ”Wettelijke mogelijkheden om bouw te reguleren zijn er echter nu ook al,” aldus de ISN die pleit voor bouwwetgevingswijzigingen die zijn afgestemd met de mensen in de praktijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.