Home

Nieuws 261 x bekeken

NVV: uitstel uitrijverbod op dierlijke mest gewenst

Barneveld – De Nederlands Vakbond Varkenshouders (NVV) bepleit uitstel van het uitrijverbod voor dierlijke mest. Mestdistributeurs verwachten dat uitstel niet nodig is.

Uit een inventarisatie onder mestdistributeurs blijkt dat de mestmarkt op dit moment nog redelijk rustig is. Toch wordt verwacht dat de deadline van 1 september voor zand/löss en 15 september voor klei/veen wel gehaald gaan worden.

Veel graan zal de komende weken worden geoogst en mestdistributeurs verwachten deze week flink te gaan draaien, bij sommige met dubbele capaciteit.

Hoewel goed weer op komst is was juli extreem nat, er viel twee keer de hoeveelheid dan normaal. Daarmee staat juli 2011 op de zesde plaats van de natste juli-maanden in ruim honderd jaar. De NVV vindt dat uitstel onder de huidige omstandigheden is gerechtvaardigd.

Het ministerie van ELI heeft in het verleden een aantal randvoorwaarden gehanteerd voor een eventueel uitstel van het uitrijden van dierlijke mest. Het uitstel moet landbouwkundig noodzakelijk zijn en extreme weersomstandigheden moeten het uitstel rechtvaardigen. Volgens een woordvoerder van ELI is er geen algemeen antwoord te geven wanneer boeren voor uitstel in aanmerking komen. ”De verzoeken voor uitstel worden individueel behandeld waarbij wordt gekeken naar het belang en de omstandigheden van het bedrijf” volgens ELI.

Tot nu toe zijn er geen verzoeken voor uitstel binnengekomen bij het ministerie.

Of registreer je om te kunnen reageren.