Home

Nieuws

NSure waarschuwt voor te rijpe Conference-peren

Wageningen – Fruitadviesbureau NSure waarschuwt telers voor verkeerde plukbeslissingen. Hoewel veel peren uitwendig nog niet rijp lijken en hard aanvoelen, is de inwendige rijpheid al ver gevorderd.

NSure signaleert deze tegenstrijdige ontwikkeling op basis van onderzoek in verschillende percelen door het land. Het bureau noemt dit bijzonder en voert extra controles uit.

De Nederlandse Fruittelersorganisatie NFO slaat geen alarm op deze boodschap van NSure. ”Het is lastig een heel breed advies te geven, dat hangt met veel andere factoren samen in de boomgaard. Ik heb voorlopig meer vertrouwen in mijn eigen jarenlange ervaring. Als teler ken ik de grondsoort en het gewas. We nemen dat advies ook op basis van objectieve waarnemingen als suiker en minerale samenstelling”, zegt voorzitter Johan van Haarlem van de NFO.

NSure past nieuwe meetmethodes toe. Van Haarlem wil daar wel naar kijken, maar denkt dat eerst meer ervaring nodig is. ”Achteraf kun je zien wie er het dichtste bij zat. We staan dus wel open voor het advies, maar slaan daardoor geen alarm.”

Of registreer je om te kunnen reageren.