Home

Nieuws

NMA moet huiswerk overdoen in zaak overname Alpuro door VanDrie

Rotterdam – De NMA moet binnen zes weken beter onderbouwen dat de kalfsvleesmarkt een Europese markt zou zijn en geen nationale markt.

Dat is de strekking van een tussenvonnis van de Rotterdamse rechtbank. De rechtbank sprak vonnis in de zaak van de NBHV en de NMV tegen de NMA over de overname van Alpuro Group door VanDrie Group. Volgens de Rotterdamse rechter zijn er aanwijzingen dat de markten voor kalfsvlees wel degelijk nationale markten zijn.

De NMA keurde de overname juist goed onder andere omdat Nederlandse kopers van kalfsvlees ook hun kalfsvlees in het buitenland kunnen kopen, en er zo dus voldoende concurrentie is. De rechter wijst er echter op dat er in landen als Duitsland, Frankrijk en Italië juist productietekorten zijn. Nederland exporteert wel veel kalfsvlees, maar kan te weinig importeren om van een concurrerende en Europese markt te spreken. Het is pas de tweede keer dat een rechter een goedkeuringsbesluit van de NMA op deze manier bekritiseert.

De zaak tegen de NMA is vorig jaar juni aangespannen door NBHV en NMV, nadat de NMA de overname van Alpuro door VanDrie goedkeurde. Beide organisaties vochten in de eerste plaats de sterke positie op de inkoopmarkt (90 procent) voor nuchtere kalveren aan en in de tweede plaats het punt van de Europese markt voor kalfsvlees.

Volgens NBHV voorzitter Piet Thijsse is al wel duidelijk dat de rechter op het punt van de inkoopmarkt de NMA volgt. Thijsse zegt nog geen idee te hebben wat de huidige uitspraak tot gevolg kan hebben. “Het zou kunnen dat de NMA toch nadere voorwaarden gaat stellen aan de overname, bijvoorbeeld verkoop van een slachterij of iets dergelijks.”

De NMA was niet in staat te reageren. Directeur Corporate Affairs Henny Swinkels van de VanDrie Group zegt zich geen zorgen te maken over de uitspraak van de rechter. Verder onthoudt hij zich van commentaar. “Wij zijn geen partij in deze zaak.”

Of registreer je om te kunnen reageren.