Home

Nieuws

Multinationals lobbyen tegen kwekersvrijstelling

Den Haag - Een groot aantal Nederlandse multinationals verzet zich tegen de invoering van een uitgebreide kwekersvrijstelling in het octrooirecht.

Onder meer Akzo Nobel, Shell, Philips en Unilever vrezen dat hun belangen worden geschaad. Dat blijkt uit een brief van minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) aan de Tweede Kamer. Het kabinet werkt aan de introductie van een beperkte kwekersvrijstelling in de nationale wetgeven. Een meer uitgebreide vrijstelling is alleen op Europees niveau te regelen, stelt Verhagen. Hij wil hierover in gesprek met andere lidstaten.

Veel agrarische organisaties zijn daar uitgesproken voorstander van. Zij willen af van de beperkingen die grote bedrijven met octrooien op het gebruik van zaden leggen. Onder meer LTO, Plantum NL en Flora Holland ondersteunen de lijn van het kabinet.

Electronica- en chemiebedrijven vrezen echter dat straks anderen met hun dure ontdekkingen aan de haal kunnen gaan. Ook enkele grote zaadveredelingsconcerns bevinden zich in het kamp van de tegenstanders. Verhagen geeft aan inbreng van alle belanghebbenden nauwkeurig te zullen bestuderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.