Home

Nieuws 289 x bekeken

Muggenexplosie weinig gevolgen voor veeteelt

Wageningen – De voorspelde muggenexplosie na de natte julimaand, gevolgd door broeierig weer, heeft vooralsnog geen gevolgen voor veehouders.

Dat laat onderzoeksafdeling Alterra, onderdeel van de Wageningen Universiteit, desgevraagd weten. Volgens zoetwaterecoloog, Piet Verdonschot, zorgt een combinatie van extreem nat weer en een stijgende temperatuur voor ideale omstandigheden voor steekmuggen om zich te ontwikkelen.

Landelijke metingen van Alterra laten al een massale groei zien in de ontwikkeling van volwassen muggen. De komende weken kan dit tot een explosie van steekmuggen leiden. Alterra spreekt van plaagsituaties in heel Nederland.

Dieren hebben vooralsnog weinig te vrezen van de muggen. Wel duiken er nieuwe varianten op, die mogelijk ook gevaar op kunnen leveren voor dieren. Alterra houdt naar eigen zeggen de ontwikkeling van dergelijke muggen in de gaten, maar ziet nog geen alarmerende ontwikkelingen.

Vooralsnog zijn het vooral muggen die mensen kunnen besmetten, die de onderzoeksinstelling zorgen baart. De Voedsel- en Warenautoriteit maakte onlangs nog melding van het opduiken van de rots-poelmug, gevonden bij een autobandenhandelaar in Weert. Ook de Aziatische tijgermug is op deze manier al eens Nederland binnengedrongen.

De muggen kunnen bij mensen onder meer knokkelkoorts veroorzaken, weet Verdonschot. Er zijn ook steekmuggen die voor hersenvliesontsteking bij paarden kunnen zorgen, maar die varianten zijn vooralsnog niet aangetroffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.