Home

Nieuws 225 x bekeken

Minder zware metalen op landbouwgrond

Den Haag - De belasting van landbouwgrond met koper, zink en cadmium is sterk afgenomen. Dat meldt het Compendium voor de Leefomgeving.

De aanvoer van deze zware metalen ging sinds het jaar 1980 achteruit met respectievelijk 70, 51 en 90 procent. De daling is te danken aan scherpere regels voor de gehaltes in mengvoer en in kunstmest.

Dierlijke mest is de belangrijkste aanvoerbron van zware metalen op landbouwgrond. Afvoer gebeurt via gewassen.

In 1980 kwam in heel Nederland nog 1.360 ton koper op landbouwgrond terecht, waarvan 1.050 ton via dierlijke mest. In 2009 was dat teruggedrongen tot 465 ton. De aanvoer van zink ging in die periode omlaag van 2.400 naar ruim 1.430 ton en de hoeveelheid cadmium ging met driekwart terug van 16 naar 4 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.