Home

Nieuws 281 x bekeken

Minder botulisme door slecht weer

Wageningen – Het lijkt alsof er steeds minder waarschuwingen komen voor botulisme, maar het is niet zo dat de ziekte niet meer voorkomt.

"Het is rustig, maar we krijgen wel wat meldingen binnen’’, zei bacterioloog Fred van Zijderveld van het Wageningse Centraal Veterinair Instituut vandaag.

Het geringe aantal meldingen ligt vooral aan het uitblijven van het warme weer, denkt Van Zijderveld.

Botulisme wordt veroorzaakt door de bacterie clostridium botulinum. Mensen kunnen hem oplopen door voedsel te eten waar de bacterie inzit of door met een open wond te zwemmen in water waarin dode dieren liggen. "Maar dat komt maar heel zelden voor", aldus Van Zijderveld. Stilstaand water dat warmer is dan 20 graden is een ideaal klimaat voor de bacterie. Botulisme kan niet van mens op mens overgedragen worden.

Mensen die wekgroenten eten die niet goed verhit zijn, kunnen besmet worden. Ook kan botulisme optreden bij heel kleine kinderen, na het eten van honing. Botulisme bestaat in zeven verschillende vormen. Een aantal is schadelijk voor de mens, andere alleen voor vogels, vissen en grotere dieren als paarden en koeien.

Verschillende symptomen kunnen wijzen op besmetting met botulisme: onder meer misselijkheid, duizeligheid, dubbel zien, moeite hebben met spreken en slappe arm- en beenspieren, wat uiteindelijk kan leiden tot verlammingsverschijnselen. Bij tijdige behandeling is verlamming wel terug te draaien.

Of registreer je om te kunnen reageren.