Home

Nieuws

Miljoenen aan noodhulp voor Canadese boeren

Winnipeg – Canada stelt ruim 310 miljoen euro beschikbaar voor boeren die de afgelopen maanden zijn getroffen door hevige regenval en overstromingen. Naar schatting vijf miljoen hectare is onder water gelopen of onbeplant gebleven.

Met name de provincies Saskatchewan, Alberta en Manitoba zijn zwaar getroffen. ”Extreme weersomstandigheden treffen opnieuw onze boeren op de prairies”, zei federaal landbouwminister Gerry Ritz gisteren tegen lokale media. ”De overheden zijn daarom bijelkaar gekomen om een hulppakket te ontwikkelen, dat producenten helpt hun beschadigde land en kuddes te herstellen.”

Sinds het voorjaar wordt Canada getroffen door overmatig veel regen waardoor veel rivieren buiten hun oevers zijn getreden. Ook vorig jaar hadden de prairies hiermee te kampen. Canada is een grote exporteur van onder meer zomertarwe, koolzaad en rundvlees.

Boeren die schade hebben geleden komen in aanmerking van een vergoeding van ruim 40 euro per acre (0,4 hectare) die niet kan worden ingezaaid, of is overstroomd. Daarnaast hebben diverse instellingen, waaronder verzekeringsmaatschappijen, toegezegd ondernemers te zullen bijstaan in situaties dat deze steun onvoldoende blijkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.