Home

Nieuws 182 x bekeken

Mestmarkt nog rustig maar komt op gang

Doetinchem - Voor veel mestdistributeurs is het wachten op droog weer. Het graan is nog niet gedorst, dus de meeste mest blijft vooralsnog in de opslag.

Het dorsen en binnenhalen van de oogst loopt voor veel akkerbouwers vertraging op door de vele regen van de laatste weken. Op heel wat akkers raken daardoor ook de voorbereidings- en de bemestingswerkzaamheden voor het inzaaien van wintergraan of groenbemesters achterop.
Voor de komende week staat er bij goed weer voldoende op het programma om uit te rijden. De meeste distributeurs verwachten daardoor ook dat het uitrijden voor 1 september (voor zand) en 15 september (voor klei) wel gered gaan worden. In Noord-Holland blijft de prijs voor afzet redelijk op peil, ronde de 16,5 euro per kuub.

Ook in Zuid- en Midden-Nederland is het nog wachten op een drogere periode. Vooralsnog is het voor mestdistributeurs ook daar rustig. Sommige distributeurs verwachten dat niet alle opslag leegraakt als het nog lang slecht weer blijft. Als niet alle mest afgezet kan worden kan de extra voorraad in combinatie met de verkorte uitrijperiodes zou dit weleens tot problemen kunnen leiden volgens sommigen.

In het noorden van het land ligt de mestdistributie bijna stil. Friesland en Groningen hebben veel regen gehad de laatste periode. Grondmonsters wijzen vooralsnog uit dat het te nat is om te dorsen. Als het droge weer nu aanhoudt zal aanstaande woensdag naar verwachting worden begonnen met de oogst in deze gebieden.

De afzetkosten van mest variëren van 17 euro per kuub voor varkenshouders in Noord-Holland tot 18 tot 20 euro per kuub in de Achterhoek tot 20 tot 22 euro in Noord-Brabant. Handelaren verwachten dat de prijzen na 1 september iets zullen zakken.

Akkerbouwers krijgen in Noord-Holland rond de 2 euro per kuub voor het ontvangen van mest. In sommige delen van het land zoals in Gelderland kan dit zelfs oplopen tot 4 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.