Home

Nieuws

Meetlocaties onderzoek gezondheidseffecten veehouderij blijven geheim

Den Haag – De meetlocaties waar onderzoek werd gedaan naar de gevolgen van intensieve veehouderij voor de volksgezondheid worden niet openbaar. Dat schrijft minister Edith Schippers van volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer.

SP-kamerlid Henk van Gerven vroeg tijdens een debat over de gezondheidseffecten van intensieve veehouderij deze meetlocaties openbaar te maken. Het ministerie heeft hierop overleg gehad met de onderzoekers. ”De onderzoekers zien geen reden om de meetpunten openbaar te maken. Zij hebben met betrokkenen afspraken gemaakt dat de locaties niet openbaar zouden worden. Op het moment van metingen zou bekendmaking kunnen leiden tot verstoring van meetgegevens of vandalisme”, aldus Schippers. De onderzoekers vrezen voor schade voor de onderzoekers en overlast voor de bewoners of het bedrijf waar de meetpaal is geplaatst. De onderzoekers wil ook na afloop van de metingen de locaties niet bekend maken, omdat dit nadelige gevolgen kan hebben voor veehouders in relatie tot hun omgeving. De onderzoekers vrezen dat openbaarmaking kan leiden tot problemen bij het vinden van nieuwe onderzoekslocaties in de toekomst.

Schippers zegt begrip te hebben voor het standpunt van de onderzoekers. ”Ik kan hen achteraf niet dwingen de meetpunten openbaar te maken”, schrijft de minister.

Ze ziet ook niet de noodzaak van het openbaar maken van de meetlocaties. ”De kenmerken van de locaties waar stikstof, fijnstof, endotoxinen en het voorkomen van DNA is gemeten zijn uitgebreid beschreven.”

Van Gerven legt zich niet neer bij het antwoord en blijft zich inzetten voor openbaarheid. ”Ik vind het opvallend dat de minister zich verschuilt achter de onderzoekers. Door het niet openbaar maken wekt ze de schijn dat er iets niet klopt”, zegt Van Gerven. Het argument dat de locaties niet van belang zijn, vindt hij onzin. ”Als burger wil je weten of er verhoogde uitstoot van fijnstof in je omgeving is.” Het Kamerlid vergelijkt de situatie met Q-koorts, waarbij de locaties in eerste instantie ook niet openbaar werden gemaakt. Van Gerven zegt dat het ook in het belang van de veehouderij is dat openbaar wordt waar is gemeten en welke bedrijven beter of slechter presteren als het gaat om uitstoot van stikstof, fijnstof en endotoxinen.

Of registreer je om te kunnen reageren.