Home

Nieuws 392 x bekeken

Meer belangstelling garantstellingsregeling landbouw

Den Haag – De belangstelling voor de garantstellingsregelingen voor kredieten in de landbouw neemt toe. Dat blijkt uit een brief van minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) aan de Tweede Kamer.

De deelname aan de Garantstelling Landbouw neemt toe. ”Op dit moment is de helft van het beschikbare garantiebudget benut”, aldus Verhagen. Hij constateert dat de investeringsbereidheid in de land- en tuinbouw toeneemt. De benutting van de Garantstelling Landbouw Plus is de eerste helft van 2011 hoger dan in heel 2010. ”Toch blijft de benutting, naar verwachting, achter bij de Garantstelling Landbouw. Dit komt mogelijk door de verscherpte eisen voor de Groen Labelkas, de lage prijzen in de varkenshouderij en de onzekerheid omtrent de afloop van het melkquotum”, aldus het ministerie. Ook heeft de Ehec-crisis invloed op de investeringsbereidheid van tuinders.

In de Garantstelling Landbouw is in de eerste helft van 2011 21,3 miljoen euro toegekend van de besteedbare 50 miljoen. Bij de Garantstelling Landbouw Plus is 13,9 miljoen euro toegekend van de beschikbare 80 miljoen.

De Garantstelling Landbouw is een regeling waarin boeren die willen investeren in hun bedrijf onder voorwaarden garantstelling kunnen vragen van de overheid. Voor de Garantstelling geldt een maximaal bedrag van 1,2 miljoen euro voor jonge ondernemers en 600.000 euro voor ondernemers boven de 39 jaar. Bij de Garantstelling Plus, waarbij minimaal de helft van de investering duurzaam moet zijn, geldt een maximum van 2,5 miljoen euro.

Het kabinet breidt de garantieregeling voor het bedrijfsleven uit. ”Kredieten voor goede ondernemersplannen zijn de smeerolie voor de motor van onze economie”, aldus Verhagen. De overheid kan volgens de minister koudwatervrees bij banken wegnemen door garant te staan voor een deel van de lening.

Het gebruik van de garantieregeling door het midden- en kleinbedrijf neemt toe. Verhagen heeft hierop besloten het budget te verhogen naar 1 miljard euro. Daarnaast wordt de garantieregeling voor grotere bedrijven met ten minste een jaar verlengd tot 1 januari 2013. Deze regeling werd in 2008 tijdens de kredietcrisis ingesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.