Home

Nieuws 1 reactie

'Meer MRSA bewijst noodzaak terugdringen antibioticagebruik'

Groningen – De stijging van de MRSA-besmettingsgraad in de varkenshouderij bewijst opnieuw de noodzaak tot een het terugdringen van het antibioticagebruik. Dat stelt hoogleraar medische microbiologie aan het Universitair Medisch Centrum in Groningen John Degener.

De Gezondheidsdienst voor Dieren schat dat inmiddels ruim 90 procent van de varkens in Nederland de MRSA-bacterie bij zich draagt. Anderhalf jaar geleden was dat nog 80 procent. Volgens Degener zijn de risico’s voor de volksgezondheid al zo groot, dat deze stijging tot weinig extra gevaren leidt.

”Ik ken deze recente gegevens niet”, zegt Degener. ”Maar de risico’s kunnen eigenlijk niet nog hoger worden ingeschat, of de besmettingsgraad nu 70, 80 of 90 procent is.” Of een halvering van het antibioticagebruik, zoals het kabinet wil, voldoende is om het besmettingsgevaar voor mensen vergaand terug te dringen, kan Degener niet zeggen. ”Dat zal moeten blijken.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ik ben met MSRA besmet, heb geen varkenshouderij en eet ook geen varkensvlees, heb vier jaar geleden een behoorlijke voedselvergiftiging gehad, deze is toen behandeld met
    antibiotica, verder nooit een antibioticakuur gehad.Ben verder goed gezond, het is wel lastig als je naar het ziekenhuis moet, ik kom wel in een slachthuis om levend vee af te leveren.Ik denk dat ik daar de bacterie heb opgelopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.