Home

Nieuws

Medvedev roept Georgië op in te stemmen met Russische WTO-toetreding

Sochi – President Dimitri Medvedev van Rusland heeft Georgië opgeroepen de toetreding tot de WTO niet te blokkeren. Dat meldt persbureau Reuters. De beide landen zijn verwikkeld in een conflict over de Russische erkenning van de republieken Zuid-Ossetië en Abchazië.

Georgië is een betrekkelijk klein land met 4,7 miljoen inwoners en een economie die kleiner is dan de Waalse economie. Alle 153 lidstaten van de WTO, dus ook Georgië, hebben echter volgens de statuten een vetorecht. Medvedev stelt nu dat Georgische toestemming kan bijdragen tot het komen tot goede diplomatieke betrekkingen tussen de landen.

Georgië eist van Rusland vóór toestemming het recht douaneposten te openen in Zuid-Ossetië, dat zich in 2008 met Russische steun onafhankelijk verklaarde van Georgië. Het land wil ook onder meer vrij mineraalwater en wijn kunnen uitvoeren naar Rusland.

Volgens Medvedev proberen de Georgiërs het al 17 jaar lopende toetredingsproces op immorele wijze te gebruiken politieke vetes uit te vechten.

Of registreer je om te kunnen reageren.