Home

Nieuws 368 x bekeken

Landbouwketen moet meer samenwerken en beter nadenken over afzet

Doetinchem - In de landbouw moet meer dan nu worden nagedacht over de gevolgen van prijsschommelingen. Niet alleen bij de afzet van producten, maar ook aan de kostenkant.

Boeren kunnen dat zelf doen of via hun coöperaties. Dat stelt Joost Pennings, hoogleraar aan de universiteiten van Wageningen en Maastricht en de Universiteit van Illinois (VS) in een interview met Boerderij. Pennings is expert op het gebied van termijnmarkten en risico management.

"De boer is vrijwel altijd prijsnemer," stelt Pennings. ”Het niet managen van prijsfluctuaties kost bedrijven de kop, zeker als ze zwaar gefinancierd zijn.” De boer hoeft daarvoor niet zelf actief te worden op termijnmarkten volgens Pennings. ”In feite zijn veel boeren al actief op termijnmarkten via hun afnemers of leveranciers. Grote voerbedrijven zoals Agrifirm kopen en verkopen een deel van hun grondstoffen al in via grote termijnmarkten in de wereld. Bedrijven die eindproducten produceren zoals FrieslandCampina verkopen en kopen soms een deel van hun producten die ze produceren dan wel inkopen via termijnmarkten of langdurige afzetcontracten. Wat dat betreft zijn Nederlandse agrarische bedrijven goed bezig.”

Naar aanleiding van de crisis in de zeugenhouderij zegt Pennings, ”de hele sector moet nadenken over reductie van de fluctuaties in de marge, daarmee verlaag je de kapitaalkosten en verbetert uiteindelijk het resultaat van de hele sector. Dat vereist samenwerking van alle partijen in de keten, iedereen heeft daar belang bij. Boerenorganisaties zoals LTO, bedrijfsleven, banken en accountants en de overheid. Algemeen kun je stellen dat er veel beter nagedacht moet worden over de over- fluctuaties van winstmarges op de lange termijn.” Hij doelt daarbij niet alleen op de afzet van producten, maar ook op de inkoopkant zoals bij voer en energie. ”De boer moet zowel kijken naar ontwikkelingen aan de opbrengsten- als aan de kostenkant. En vooral zorgen dat hij niet financieel ten onder gaat aan prijsschommelingen. Efficiënt risicomanagement betekent ook dat je fluctuaties in de kosten beheerst.”

Of registreer je om te kunnen reageren.