Home

Nieuws

Lagere opbrengst en lokale oogstproblemen door water

Doetinchem – Problemen bij de aflopende erwtenoogst doen zich lokaal voor. Dat blijkt uit een rondgang.

In Salland meldt loonbedrijf Jansen Wijhe dat 43 hectare erwten verloren is voor de oogst voor conserven. Hier neemt de conservenfabrikant een verlies van maximaal 150.000 euro. In andere teeltgebieden worden geen grote problemen gemeld. ”De opbrengst bij erwten en tuinbouw is normaal. Bij stamslabonen moet door het vochtige weer sneller geoogst worden. Dat leidt tot een lagere opbrengst”, laat commissionair Laarakker weten. In de Noordoostpolder stelt een teler te vrezen voor een halvering van de opbrengst. Volgens Laarakker kan bij latere percelen nog veel bijtrekken als het weer de komende periode stabieler wordt.

Waterproblemen lijken lokaal sterk te verschillen. Door de zware regenval eind juli zijn delen van percelen van spruitentelers in Hoeksche Waard aangetast. ”Dit zal procentueel op de totale opbrengst te verwaarlozen zijn”, zegt teler Leo Kleijwegt.

Of registreer je om te kunnen reageren.