Home

Nieuws

LTO wil huidig waterpeil Lopikerwaard behouden

Lopik – Boeren in de Lopikerwaard willen dat het waterpeil op minimaal 60 centimeter onder maaiveld blijft.

Dat zegt LTO-afdelingsbestuurder Mattieu Spruit na afloop van een informatieavond van hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, maandagavond in Lopik.

Het waterschap werkt aan een nieuw peilbesluit. Daarin moet mogelijk voor driekwart van het areaal in de polder het waterpeil omhoog. Dit staat nu nog te boek als klei op veen, met een drooglegging van 60 tot 80 centimeter. In de nieuwe situatie wordt dit als gevolg van een gewijzigde provinciale bodemkaart in veen, met een bijbehorende drooglegging van 45 tot 55 centimeter.

Volgens Spruit zijn in het verleden afspraken met het waterschapsbestuur gemaakt dat de drooglegging 60 centimeter zou blijven. ”Daar houden we bij het vervolgoverleg aan vast.” Het waterschap stelt dat het moet voldoen aan eisen van de provincie en het rijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.