Home

Nieuws 643 x bekeken 3 reacties

LTO kraakt uitgelekte GLB-plannen

Den Haag – LTO-voorman Albert Jan Maat ziet niets in de uitgelekte plannen van eurocommissaris Dacian Ciolos voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Hij vreest dat de voorgestelde hectaretoeslag slecht uitpakt voor de portemonnee van Nederlandse boeren.

Dat zegt Maat in een gesprek met agd.media. Volgens het voorlopige voorstel komt er in 2019 een einde aan het historische model als basis voor de inkomenstoeslagen. Uiterlijk in dat jaar moet er sprake zijn van een hectarepremie, die binnen lidstaten of regio’s gelijk is. In 2028 wil Ciolos een meer evenwichtige verdeling tussen oude en nieuwe lidstaten.

Volgens Maat leidt dit ertoe dat er veel geld wegvloeit uit Nederland. ”De flat rate gaat heel ver”, zegt hij. ”Wij krijgen per hectare nu het hoogste bedrag in de EU, 450 euro. Als je naar een Europees brede hectaretoeslag gaat, krijgen Nederlandse boeren nog maar 300 euro.” LTO pleit ervoor om bij de herverdeling van de middelen ook het plattelandsgeld en de structuurfondsen te betrekken. ”Daar krijgen wij relatief weinig van.”

Ook is Maat niet te spreken over de plannen om de toeslagen te vergroenen. Hoewel de voorwaarden die Ciolos stelt niet slecht hoeven uit te pakken voor Nederland, vreest hij dat de naleving oncontroleerbaar is. ”Dit is te veel Brussels gehobby. Als je ziet hoeveel moeilijkheden Dienst Regelingen nu al heeft, denk ik: houd het simpel.” Volgens Maat is het beter om bijvoorbeeld precisielandbouw of weidegang als vergroeningsvoorwaarden te stellen.

In oktober presenteert Ciolos zijn definitieve voorstel. Vervolgens gaan de EU-lidstaten hierover onderhandelen. Het nieuwe GLB gaat in op 1 januari 2014.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bij het lezen van dit vraaggesprek lijkt het alsof het Brusselse LTO kantoor meer een luisterpost is dan een zendstation. Leg eens uit hoe LTO zich in Brussel werkelijk opstelt, in plaats van ogenschijnlijk (?) zich alleen re-actief op te stellen. Lobby vooral voor wat je WEL wilt. Lobby voor wat je NIET wil zal inderdaad niet meer dan een hobby zijn.

 • no-profile-image

  jan schils

  Op 12 oktober komt Europees landbouwcommissaris Ciolos met zijn definitieve wettelijke voorstellen voor de hervorming van het gemeenschappelijk Europees landbouwbeleid. Alle plannen die de laatste twee weken circuleerden zijn allesbehalve definitief en dat geldt ook voor bijbehorende cijfermateriaal. Bovendien zullen t.z.t. de Europese minsters van landbouw en het Europees Parlement het laatste woord hebben en zullen de facts en figures die hier en daar als definirief worden voorgesteld, waarschijnlijk nog de inzet van een hevuige discussie tussen de EU-lidstaten worden.

 • no-profile-image

  jan schils

  Op 12 oktober komt Europees landbouwcommissaris Ciolos met zijn definitieve wettelijke voorstellen voor de hervorming van het gemeenschappelijk Europees landbouwbeleid. Alle plannen die de laatste twee weken circuleerden zijn allesbehalve definitief en dat geldt ook voor bijbehorende cijfermateriaal. Bovendien zullen t.z.t. de Europese minsters van landbouw en het Europees Parlement het laatste woord hebben en zullen de facts en figures die hier en daar als definirief worden voorgesteld, waarschijnlijk nog de inzet van een hevuige discussie tussen de EU-lidstaten worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.