Home

Nieuws 280 x bekeken

LTO en NVV bekijken biggenopkoopplan Unifar

Doetinchem – LTO en NVV willen in gesprek met Unifar over het plan van deze organisatie voor een opkoopfonds voor biggen. Dat bleek tijdens de vergadering van de commissie varkenshouderij van het PVV.

Unifar heeft voorstellen gedaan om een fonds op te zetten dat de mindere kwaliteit biggen op kan kopen op momenten dat de opbrengstprijs voor biggen beneden de kostprijs ligt. Het fonds zou gevuld moeten worden via bijdragen per zeug van de vermeerderaars en worden beheerd door het PVV.

Dat LTO en NVV het idee willen bekijken betekent niet dat zo’n fonds al een gelopen race is. Zowel Annechien ten Have (LTO) als Wyno Zwanenburg (NVV) zien allerlei haken en ogen.

Zwanenburg: ”Er zijn niet zo veel mogelijkheden om op korte termijn iets te kunnen doen aan de opbrengstprijzen. Er kleven altijd voor en nadelen aan. Ook Unifar ziet wel dingen over het hoofd. Een belangrijk punt is wel dat ze ook het aspect van de diergezondheid er bij halen.”

Ten Have ziet ook nog niet veel in het idee. ”Je kunt hier wel biggen gaan opkopen, maar wat heeft dat voor effect op het Europese aanbod. Bovendien: Je maakt weer allerlei kosten om een fonds op te zetten, zonder dat je bij voorbaat al oplossingen hebt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.