Home

Nieuws 513 x bekeken

John Deere ziet winst en omzet stijgen door verkopen EU

Moline – John Deere heeft het afgelopen kwartaal een winst geboekt van 495 miljoen euro (712 miljoen dollar). In dollartermen is de winst ten opzichte van vorig jaar 15 procent gestegen. De omzet van de machinebouwer steeg door een toenemende vraag in de EU 22 procent tot 5,8 miljard euro (8,4 miljard dollar).

John Deere zag de verkopen van landbouwmachines stijgen met 22 procent. Het bedrijf verwacht dat de omzet op jaarbasis 21 procent hoger zal liggen dan een jaar eerder. De verkoop van machines voor de bouw en bosbouw steeg 34 procent. John Deere verwacht op jaarbasis een groei van 45 procent. De verkopen stijgen met name door de relatief hoge prijzen voor graan.

Het concern verwacht dat de verkopen in de EU op jaarbasis met 10 tot 15 procent zullen stijgen. Frankrijk is de motor achter de groei in de EU. In de VS wordt een plus van 5 tot 10 procent verwacht. De verkopen in Zuid-Amerika nemen daarentegen met 5 procent af. Vorig jaar groeide de Zuid-Amerikaanse markt explosief. In Azië wordt een scherpe groei verwacht maar John Deere noemt hierbij geen percentages.

De resultaten zijn beter dan veel analisten hadden verwacht. Het bedrijf uit Illinois stelde de winstverwachting voor het hele jaar 1,8 procent positief bij tot 1.9 miljard euro (2,7 miljard dollar). Topman Sam Allen zegt te verwachten dat economisch herstel door zal zetten.

Het bedrijf ligt naar eigen zeggen op schema om de omzet vóór 2018 te verdubbelen tot 35 miljard euro (50 miljard dollar). Het bedrijf wil in 2018 ook 50 procent of meer van de omzet buiten de VS en Canada realiseren. In 2010 lag het percentage verkopen buiten de regio op 35 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.