Home

Nieuws

Japan breidt vervoersverbod vee uit door stralingsproblemen

Tokio – Japan heeft het vervoersverbod voor vee uitgebreid naar de prefectuur Iwate. Dat meldt de Japan Times. Eerder werd een verbod ingesteld voor de prefecturen Miyagi en Fukushima. De actie volgt op de vondst van met straling besmet vlees in diverse supermarkten. De hoge stralingsniveaus zijn gevolg van de kernramp in Fukushima.

Volgens de regering zijn in totaal 2965 koeien die met straling besmet hooi zijn gevoerd naar slachthuizen gebracht. De regering heeft ook hoge stralingsniveaus aangetroffen in groenten en vis. Mogelijk wordt het ook boeren in de prefectuur Tochigi verboden dieren naar het slachthuis te brengen.

Volgens persbureau Kyodo zijn hoger dan toegestane stralingsniveaus aangetroffen in rundvlees van koeien uit Tochigi. In totaal grazen in bovengenoemde prefecturen bijna 290.000 koeien, wat neer komt op 10 procent van de totale rundveestapel.

De Consumentenbond van Japan vindt dat de overheid traag reageert op de problemen en wil dat alle binnenlandse geproduceerde voedsel wordt getest voordat het de markt op komt. De prijzen voor rundvlees zijn gedaald tot diepe niveaus.

Voor hoogwaardig Wagyu-rundvlees wordt in Tokio nu volgens persbureau Bloomberg 598 yen (5,40 euro) betaald. De export van rundvlees naar Japan zal dit jaar volgens analisten toenemen met zo’n 33 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.