Home

Nieuws

JBS boekt verlies door toename Amerikaanse kipproductie

São Paulo - JBS heeft in het tweede kwartaal een nettoverlies geleden van 181 miljoen real (78,8 miljoen euro).

De resultaten zijn volgens JBS negatief uitgevallen omdat in de VS door droogte de graanprijzen opliepen en dus de kostprijs van pluimveevlees scherp steeg. De schuldpositie van JBS verslechtert door de tegenvallende resultaten. De omzet kwam in het tweede kwartaal 3,6 procent hoger uit dan een jaar eerder, op 14,6 miljard real (6,4 miljard euro). De grootste rundvleesslachter ter wereld presteerde sterk in Zuid-Amerika en Azië. De rundvleesdivisie zag in Zuid-Amerika de winst stijgen met 28 procent tot 428 miljoen real (187 miljoen euro).

In de VS kwam echter dochterbedrijf Pilgrim’s Pride in de problemen omdat veel pluimveeslachters afzagen van het opbouwen van de veestapel. Meer dieren werden aangeboden voor de slacht en mesterij. Prijzen voor kip daalden terwijl de voerkosten significant stegen. De varkensvleesactiviteiten van JBS in de VS profiteerden wel van een sterk toegenomen exportvraag.
JBS stelt ook dat de rundvleesactiviteiten in Australië gebukt gaan onder een hogere waarde voor de Australische dollar. Door de zorgen over financiële stabiliteit in de Eurozone en de VS is de waarde van de Australische dollar tegenover deze munten toegenomen, wat de export vanuit Australië hindert.

De schuldpositie van JBS, al langer punt van zorg, is verder verslechterd. De totale schuld van JBS, inclusief Pilgrim’s Pride, komt op 12,1 miljard real (5,3 miljard euro). De Braziliaanse ontwikkelingsbank heeft zijn grip op JBS vorige week versterkt door een belang in het bedrijf op te voeren van 17 tot 30 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.