Home

Nieuws 347 x bekeken

Inova Fruit ziet potentie in nieuw clubras

Geldermalsen – Inova Fruit is druk bezig om de raseigenschappen van een aantal nieuwe appelvariëteiten in kaart te brengen, die in aanmerking zouden kunnen komen voor het clubconcept.

Volgens Inova is er bijzondere belangstelling voor een nieuwe variëteit afkomstig uit het veredelingsprogramma van Plant Research International. Het gaat om de SQ-137, een kruising tussen een Elise en het kruisingsnummer 1984-015-0. De appel beschikt over kwaliteiten die ’zeer interessant kunnen zijn voor fruittelers in Nederland en België’, meldt Inova Fruit in een telersnieuwsbrief.

Twee andere variëteiten die onlangs geïntroduceerd zijn, de SQ-159 en de SQ-133, zouden niet geschikt zijn voor het clubconcept. Beide rassen zijn schurftresistent en beschikken over een goede eetkwaliteit, maar worden niet geschikt geacht voor teelt op Nederlandse bodem.

De SQ-137 zou vooral wat smaakeigenschappen betreft interessant kunnen zijn. Bij veldproeven bleek de opbrengst echter nog ’teleurstellend laag’. Verder zijn er nog weinig details bekend over de productie- en bewaareigenschappen.

Of registreer je om te kunnen reageren.