Home

Nieuws 348 x bekeken

IUCN: droogte Afrika door moderne veeteelt

Gland - De problemen door de huidige droogte in de Hoorn van Afrika kunnen voor een deel worden opgelost door nomadische veehouderij. Dat stelde de natuurorganisatie IUCN dinsdag.

Door rond te trekken graast het vee steeds op andere plaatsen, waardoor de vegetatie kan herstellen. De laatste tijd waren veel boeren overgegaan op moderne veeteelt, waarbij dieren geteelde gewassen te eten kregen. De teelt van voedergewassen leidt tot bovenmatig gebruik van water en dus tot droogte, vindt IUCN.

De IUCN is het programma World Initiative for Sustainable Pastoralism (WISP) begonnen, om het beeld te doorbreken dat nomadische veehouderij ouderwets en ineffectief is.

Volgens IUCN leidt juist de moderne veeteelt tot problemen in dit deel van Afrika. De afgelopen maanden zijn miljoenen mensen op de vlucht geslagen voor de droogte. ,,De huidige crisis was voorspelbaar en is voorspeld”, zegt Pablo Manzano, coördinator van WISP. ,,Geïrrigeerde teelt van gewassen wordt helaas nog steeds gepropageerd als oplossing voor toekomstige droogtes. Maar dat is niet geschikt voor dit gebied.''

IUCN behartigt de belangen van onder meer 35 natuur- en milieuorganisaties.

Of registreer je om te kunnen reageren.